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Biología Molecular

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Datos Curriculares

Datos Curriculares

M. en C. Alberto Barrera Pacheco

Técnico Titular C

División de Biología Molecular

alberto.barrera@ipicyt.edu.mx

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+52 (444)

Ext.

2083/2084

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+52 (444) 8342000

Selección de artículos de investigación


Publicaciones en el Science Citation Index

1.- Eric E. Hernández-Domínguez, Erandi Vergas-Ortiz, Esaú Bojórquez-Velázquez, Alberto Barrera-Pacheco, María S. Santos-Díaz, Nancy G. Camarena-Rangel, Ana P. Barba de la Rosa "Molcular characterization and in vitro interaction analysis of Op14-3-3µ protein from Opuntia ficus-indica: indentificación of a new client protein from shikimate pathway". JOURNAL OF PROTEOMICS . 2019;

198 : 151-162 (en impresión (aceptado))

2.- Velarde-Salcedo A.J., Regalado-Rentería E., Velarde-Salcedo R., Juárez-Flores B.I., Barrera-Pacheco A., González de Mejía., Barba de la Rosa A.P. "Consumption of Amaranth Induces the Accumulation of the Antioxidant Protein Paraoxonase/Arylesterase 1 and Modulates Dipeptidyl Peptidase IV Activity in Plasma of Streptozotocin-Induced Hyperglycemic ". JOURNAL OF NUTRIGENETICS AND NUTRIGENOMICS . 2018;

10 : 181-193

3.- León-Villanueva A, Huerta-Ocampo JA, Barrera-Pacheco A, Medina-Godoy S, Barba de la Rosa AP "Proteomic analysis of non-toxic Jatropha curcas byproduct cake: Fractionation and identification of the major components". INDUSTRIAL CROPS AND PRODUCTS . 2018;

111 : 697-704

4.- GOMEZ-CARDONA EE, HERNÁNDEZ-DOMINGUEZ EE, VELARDE-SALCEDO AJ, BARRERA-PACHECO A, DIAZ-GOIS A, DE LEON-RODRIGUEZ A, BARBA DE LA ROSA AP "2D-DIGE AS a strategy to identify serum biomarkers in Mexican patients with Type-2 diabetes with different body mass index". SCIENTIFIC REPORTS . 2017;

7:46536 : 1-12

5.- Blessy Maruthukunnel Mani, José Ángel Huerta Ocampo, José Rubén García Sánchez, Alberto Barrera Pacheco, Ana Paulina Barba de la Rosa, Luis M Terán "Identification of Lisgustrum lucidum pollen allergens using a proteomics approach ". BIOCHEMICAL AND BIOPHYSICAL RESEARCH COMMUNICATIONS . 2015;

468 : 788 - 792

6.- Miguel D. Dufoo-Hurtado, José A. Huerta-Ocampo, Alberto Barrera-Pacheco, Ana P. Barba de la Rosa and Edmundo M. Mercado-Silva "Low temperature conditioning of garlic (Allium sativum L.) ". FRONTIERS IN PLANT SCIENCE . 2015;

6 : 1 - 15

7.- Esaú Bojórquez Velázquez, Gisela J. Lino López, José A. Huerta Ocampo, Alberto Barrera Pacheco, Ana P. Barba de la Rosa, Abel Moreno, N. Alejandra Mancilla Margalli, Juan A. Osuna Castro "Purification and Biochemical characterization of 11S globulin from chan (Hyptis suaveolens L. Poit) seeds". FOOD CHEMISTRY . 2015;

192 : 203 - 211

8.- Martínez-Salgado JL, Leon-Ramírez CG, Barrera Pacheco A, Ruiz-Herrera J, Barba de la Rosa AP "Analysis of the regulation of the Ustilago maydis proteome by dimorphism, pH or MAPK and GCN5 genes". JOURNAL OF PROTEOMICS . 2013;

79 : 251-262 Número de citas: 2

9.- Aída J. Velarde-Salcedo, Alberto Barrera-Pacheco, Samuel Lara-González, Gabriela M. Montero-Morán, Agustín Díaz-Gois, Elvira González de Mejia, Ana P. Barba del a Rosa "In vitro inhibition of dipeptidyl peptidase IV by peptides derived from the hydrolysis of amaranth (Amaranthus hypochondriacus L.) proteins". FOOD CHEMISTRY . 2013;

136 : 758-764 Número de citas: 20

10.- Huerta-Ocampo JA, Osuna-Castro JA, Lino-López GJ, Barrera-Pacheco A, Mendoza-Hernández G, De León-Rodríguez A, Barba de la Rosa AP "Proteomic analysis of differentially accumulated proteins during ripening and in response to 1-MCP in papaya fruit". JOURNAL OF PROTEOMICS . 2012;

75 : 2160-2169 Número de citas: 17

11.- Aguilar-Hernández HS, Santos L, León-Galván MF, Barrera-Pacheco A, Espitia-Rangel E, De León-Rodrígez A, Guevara-González RG, Barba de la Rosa AP "Identification of calcium stress induced genes in amaranth leaves through suppression subtractive hybridization ". JOURNAL OF PLANT PHYSIOLOGY . 2011;

168 : 2102-2109 Número de citas: 3

12.- Huerta-Ocamo JA, León-Galván MF, Ortega-Cruz LB, Barrera-Pacheco A, De León-Rodríguez A, Mendoza-Hernández G, Barba de la Rosa AP "Water stress induces the up-regualtion of DOF1 and MIF1 transcription factors and down-regulation of proteins involved in secondary metabolism in amaranth roots (Amaranthus hypochondriacus L.)". PLANT BIOLOGY . 2011;

13 : 472-482 Número de citas: 11

13.- Maldonado-Cervantes E, Jeong HJ, León-Galván F, Barrera-Pacheco A, De León-Rodríguez A, González de Mejia E, de Lumen BO, Barba de la Rosa AP "Amaranth lunasin-like peptide internalizes into the cell nucleus and inhibits chemical carcinogen-induced transformation of NIH-3T3 cells". PEPTIDES . 2010;

31 : 1635-1642 Número de citas: 16

14.- A. Barrera-Pacheco, A. J. Joaquín-Ramos, I. Torres-Pacheco, M. González-Chavira,M. C. Pérez-Pérez, L.Guevara-Olvera, R.G.Guevara-González "ANÁLISIS DE LA EXPRESIÓN TRANSCRIPCIONAL INDUCIDA BAJO". AGROCIENCIA . 2008;

42 : 96-106 Número de citas: 5

Publicaciones en otros índices internacionales

1.- Escobedo-Moratilla A, Velarde-Salcedo AJ, Magaña-Hernández CV, Barrera-Pacheco A, Espitia-Rangel E, Herrera-Estrella A, Barba de la Rosa AP "Amaranth protein improves lipid profile and insulin resistance in a diet-induced obese mice model". JOURNAL OF FOOD AND NUTRITION RESEARCH . 2017;

5(12) : 914-924

Publicaciones en revistas no indizadas

1.-Erik Elvin Gómez-Cardona, Eric Edmundo Hernández-Domínguez, José Ángel Huerta-Ocampo, Hugo Jimenez-Islas, Agustín Diaz-Gois, Aida Jimena Velarde-Salcedo, Alberto Barrera-Pacheco, Alberto Goñi-Ochoa, Ana Paulina Barba de la Rosa "Effect of amaranth consumption on diabetes-related biomarkers in patients with diabetes". Diabetes, Obesity & Metabolic Disorders Open Access . 2017;

3 : 5-10

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